Australian shepherd | Hondenras Wijzer | AniCura Nederland (2024)

Wat zijn de eigenschappen van deAustralischeherder?Leesmeer over de verschillende kenmerken van dit hondenras en wat u moet weten voordat u ditrasaanschaft. Wist u bijvoorbeeld al dat de Aussie een echte waakhond en een erg energieke hond is?

Australian shepherd: achtergrond van het ras

Herkomst

Het lijkt niet helemaal duidelijk waar de Australian shepherd vandaan komt. Ondanks de naam zeggen sommigen dat het ras is ontwikkeld in het Amerikaanse westen. Anderen zeggen dat dit ras afkomstig kan zijn uit Duitsland, Spanje of de Britse eilanden. Zijn mogelijke voorouders zijn de Australisch langharige Collie-honden met korte staart, Duitse herdershonden en Baskische herders.

Oorsprong hedendaagse Australische herder

Het ras dat we tegenwoordig kennen als de Australian shepherd komt uit de Verenigde Staten. Daar werd hij gekozen voor zijn harde werkvermogen. Met zijn veelzijdigheid, kudde-instincten en scherpe intelligentie was dit ras voor lange tijd erg nuttig op boerderijen.

Vóór 1945 was de naamAustralianshepherdalsrasnaamniet bekend. De variatie in lichaamsbouw, grootte en hoofdtype van de honden deed denken aan gemengde rassen. Ze hadden ook andere namen zoals Spaanse herder, Californische herder en Pastor hond.

Karaktereigenschappen van de Australische herder

Het karakter vandeAustralianshepherdis zeer aanhankelijk.Het is een ras datloyaal en toegewijdisaan hun baasjesen gezin. Zewillengraagdicht bij hen zijn. Wees niet verbaasd als uw hond op uw voeten gaat zitten of uvolgt waar u ook gaat.Het is een ras dat goed kan samenwerken,gemakkelijk te trainenisen het gelukkigstisals hij werk te doen heeft. Daarom doet u er goed aan als u uwAustralische herderbezighoudt.

Actief hondenras

De Australische herdershond staat bekend om zijn hoge energie en past daarom niet bij alle gezinnen. Als u een actief gezin bent, is de Aussie een geweldige en liefhebbende toevoeging. Voor baasjes wie op zoek zijn naar een eerste hond, is de Australian shepherd minder geschikt. Omdat het ook een erg intelligent ras is, kan hij namelijk snel doorkrijgen hoe hij trucjes uithaalt, zonder dat zijn baasje het door heeft.

Australische herders over het algemeen extravert en vriendelijk. Ook spelen ze graag met kinderen en kunnen ook daarom een leuke toevoeging zijn aan het gezin. Zorg ervoor dat er altijd een volwassene toezicht houdt wanneer honden en kinderen samen spelen.

Omdat Australian shepherds zich erg kunnen hechten aan hun gezin, kunnen sommige honden erg verlegen zijn en meer gereserveerd onder vreemden.

Waakhond

De Australian shepherd is van karakter ook een hoedende herdershond en een waakhond. Dit betekent dat het ras ook geschikt is om schapen mee te gaan hoeden. Daarnaast is hij meestal beschermend en zal laten weten wanneer er vreemden aankomen. Ze hebben ook de neiging om dingen te bewaken en dit is belangrijk om vanaf jonge leeftijd te trainen.

Werkhond

De Australische herder is een energieke en atletische hond die veel beweging nodig heeft in het dagelijkse leven. Aussies zijn echte werkhonden en houden ervan om hun lichaam te gebruiken. Vanwege zijn intelligentie heeft hij een toegewijde eigenaar nodig die ook graag beweegt. De Aussies gaan graag met hun baasjes mee tijdens lange wandelingen, hardlopen en trektochten.

Lichamelijke uitdaging alleen is niet voldoende. Naast lange wandelingen heeft hij ook mentale uitdaging nodig.Wordt hij mentaal niet uitgedaagd, dan kande Australische herderongewenst gedrag gaan vertonen zoals:

 • meubels kapotbijten
 • bijten naar andere honden (óók binnen de roedel)
 • veel blaffen
 • in de kuiten bijten van mensen
 • andere huisdieren aanvallen
 • mensengaanhoeden

Het beste wat u kunt doen, is een levensstijl vinden waarin u uw Aussie ook in uw dagelijkse bezigheden betrekt. Geef uw Aussie ook een “baan”. U zult zien dat door zijn denkende vermogen en intelligentie u met allemaal taakjes kunt helpen.

Verder is de Australian shepherd door zijn uithoudingsvermogen en behendigheid een geweldige hond om verschillende hondensporten mee te doen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan gehoorzaamheid, behendigheid, flyball en hoeden.

Vachtverzorging

De vacht van een Australian shepherd kan erg veelzijdig zijn. Zo hebben ze meeste Aussies lang tot middellang haar, maar kan hij ook voorkomen als korthaar. Daarnaast kan de vacht golvend of recht zijn. Het ras heeft een dikke ondervacht en verhaart dan ook vrij veel. De Australian shepherd korthaar heeft als voordeel dat hij wat minder verhaart dan de langharige variant.

De verzorging van de vacht is gelukkig vrij eenvoudig.Zelfswanneer uw Australische herderredelijk langharig is, vereist het niet zoveel werk als u misschien denkt. Met regelmatig (misschien twee keer per week) borstelen om losse haren te verwijderen, houdt u het onder controle. Doe de Aussie in bad als hij vies wordt en als hij verhaart.Gebruik hierbij een shampoo die speciaal ontwikkeld is voor honden envergeetniet de vacht goed te föhnen na een bad.

Australian shepherd training

Begin in een vroeg stadium met socialisatie en gehoorzaamheidstraining. Ze hechten zich sterk aan hun families en kunnen overbezorgd zijn. Als ze zonder gezelschap blijven voor een lange tijd, kunnen ze dingen kapot maken of agressief worden.

Routines

De positieve aspecten van de loyaliteit van deze hond, gecombineerd met zijn intelligentie en hoge energie, maakt dat hij heel goed te trainen is. Goed om te weten is dat veelAustralische herdersook van consistentie houden. Ze houden van routines als het gaat om eten, wandelen en naar bed gaan. Als u uw routine wijzigt, wees daar dan voorbereid dat uwAussiezich kan verzetten.

Grootte en gewicht: middelgrote hond

Aussies zijn iets langer dan hoog en zijn middelgroot. De hoogte voor mannen is ongeveer 51 tot 58 cm en voor teven rond de 46 tot 53 cm. Het gewicht verschilt van 16 tot 32 kg, afhankelijk van het geslacht en de lichaamsbouw.

Kleuren van de Australian shepherd

Dit ras is er in veel verschillende kleuren zoals zwart, bruin en rooden blauw.Het patroon kan ook erg verschillend zijn. Zo komt de Aussie voor inbicolour(eigen kleur met wit),tricolour(de eigen kleur met wit en bruin) of inmerle. Merle is demeest kenmerkende kleur van deAustralianshepherd.Hierbij heeftde hond een patroonmet verschillende lichte en donkere vlekken. Het meest bekende is de blauwmerle, maar Aussies zijn er ook in roodmerle.

Blauwe ogen

De Australische herdershond staat niet alleen bekend om zijn mooie lange vacht die in verschillende kleuren kan voorkomen, maar ook om zijn mooie sprekende blauwe ogen. De blauwe ogen komen het vaakst voor bij de merle kleuren, maar kunnen ook bij de andere kleuren voorkomen.

Het gen voor blauwe ogen zit wel in het ras, maar komt niet altijd tot uitdrukking. Soms kan het ookvoorkomen dat maar een van beide ogen blauw is. Dit wordtheterochromiagenoemd.

Kruisen met kleuren

Het is mogelijk om twee Australische herders met verschillende vachtkleuren met elkaar te kruisen. Let hierbij wel op dat het verboden is om twee Aussies met eenmerlevacht met elkaar te kruisen. Hierbij kan namelijk hetdubbelmerlegen ontstaan. Dit kan bij de pups leiden tot blindheid en doofheid.

Speciaal voor het ras

Elk hondenras heeft speciale eigenschappen, ook de Aussie. Zo heeft de Australian shepherd veel aandacht en training nodig.

Veel aandacht nodig

Om ervoor te zorgen dat dit ras bij u past, moet u bereid zijn veel tijd en werk te besteden aan uw Aussie. Het feit dat hij een achtergrond heeft als herders- en jachthond, vraagt ​​om meer aandacht dan bij een pure gezelschapshond.

Omgang met kinderen

Vanwege hun achtergrond zien ze kinderen vaak als een deel van hun "kudde". Leer aan uw Australische herder dat bijten en jagen niet zijn toegestaan. Leer uw kinderen ook altijd hoe ze de Aussie moeten benaderen en aanraken. Omdat dit ras de neiging heeft om het gezin te bewaken, is het ook belangrijk dat u uw Aussie leert hoe hij zich moet gedragen als er bezoek komt.

Omgang met andere hondenrassen

Omdat ze graag hun lichaam gebruiken, kunnen ze niet samen met alle hondenrassen. Ze zijn misschien te druk en te zwaar voor kleinere honden of honden met een andere manier van spelen.

Australian shepherd of border collie

De Australian shepherd heeft veel karaktereigenschappen gemeen met de border collie. Zo zijn beide rassen zeer intelligent er actief en zijn ook de border collies gefokt om schapen te hoeden. Het verschil tussen de Australische herder en de border collie zit voornamelijk in de mate van werkdrang. Hoewel beide rassen het erg leuk vinden om getraind te worden, heeft de border collie net wat meer uitdaging (zowel lichamelijk als mentaal) nodig dan de Australische herder.

De border collie wordt gezien als het slimste hondenras ter wereld. Hij leert snel gedrag aan en routine is erg belangrijk voor hem. De Australische herder houdt ook van routine, maar is vaak iets beter in omgaan met veranderingen dan de border collie. Wanneer bij deze hondenrassen ongewenst gedrag is aangeleerd, is het bij de Australian shepherd vaak makkelijker weer af te leren dan bij de border collie.

Leesverder als u meer wilt weten over deborder collie.

Australian shepherd en border collie kruising

De kruising tussen een Australische herder en een border collie isdebordershep. Dit is een zogeheten designer ras en is een van de populairdere kruisingen van de border collie.

Erfelijke ziekten bij de Australian Shepherd

De Australische herder is over het algemeen een gezond hondenras. Sommige veel voorkomende ziekten zijn meer aanwezig dan anderen. Erfelijke ziekten die voorkomen zijn:

 • oogaandoeningen
 • heupdysplasie
 • gevoeligheid voor het medicijn MDR1
 • elleboogdysplasie
 • epilepsie

Een verantwoordelijke fokker zal ze testen op heupdysplasie, staar, epilepsie en in sommige landen wordt ook een mentale test gedaan.

Voeding

De hoeveelheid voeding moet gebaseerd zijn op de grootte, het gewicht en de algemene gezondheid van de Australian shepherd. Kortom, de routines van voedsel zijn erg persoonlijk. Doe altijd wat het beste is voor uw Aussie en neem contact op met uw dierenarts als u twijfelt.

Hoeveel kost een Australische herder

De prijs van een Aussie is sterk afhankelijk van zijn leeftijd en of hij een stamboom heeft.

Een Austalian shepherd puppy met stamboom kost zeker 1000 tot 1500 euro. Een pup zonder stamboom is vaak veel goedkoper, maar raden wij niet aan. Er zijn namelijk nog altijd veel pups die via de illegale hondenhandel worden verkocht.

De prijs van een volwassen Australian shepherd is erg afhankelijk van de verkoper. Hij maakt zelf een inschatting van de prijs, vaak gebaseerd op de leeftijd van de hond.

Let erop dat de prijs voor een Australische herder niet stopt bij de aankoop dan de pup. Wanneer u een pup heeft gekocht komen daar nog de kosten van de dierenarts, voer en andere benodigdheden bij.

Denk hierbij onder andere aan:

 • Vaccinaties
 • Ontwomingen
 • Castratie of sterilisatie
 • Dierenartskosten bij ziekte
 • Huisdierverzekering
 • Voer
 • Speelgoed
 • Tuigje en riem
 • Bench of mand

Bedenk daarom voordat u eenAustralische herderpup koopt, of hij wel in uw financiële situatie past.

Ongecontroleerde of illegale hondenhandel

Wilt u een Australian shepherd kopen? Kies dan niet voor verkopers waarvan u niet kan achterhalen hoe de hond gefokt is. Zo voorkomt u dat u onbewust deelneemt aan ongecontroleerde of zelfs illegale hondenhandel. Er worden online veel honden aangeboden. Helaas zien we dat een deel van deze honden niet goed gefokt en/of verzorgd is. Deze puppies kunnen daardoor gevaarlijke en ernstige (al dan niet erfelijke) ziektes hebben, zelfs met dodelijke afloop. Laat u goed informeren voordat u een pup of volwassen hond koopt en voorkom verdriet en hoge kosten.

Australian shepherd puppy aanschaffen? Meer informatie en tips over het kopen van een puppy vindt u op de pagina puppy kopen.

Australian shepherd | Hondenras Wijzer | AniCura Nederland (2024)

FAQs

Are Australian Shepherds difficult dogs? ›

They can also be stubborn and independent, which can make training difficult. However, Australian Shepherds can also be very loyal and loving dogs. They are great with children and other pets, and they are always eager to please their owners.

What are the cons of Australian Shepherds? ›

Bored Australian Shepherds express their frustration by barking and destructive chewing. If you want an easy-to-live-with pet who doesn't need much exercise and sleeps on the couch most of the day, this is not the breed for you.

Is Australian Shepherd one of the smartest dogs? ›

The breed is considered highly intelligent and easy to train. Aussies are known for being especially eager to please their owners. True to their herding instincts, Aussies are very protective of their families and territory and will let you know if strangers approach, but they are not considered aggressive.

Why do people love Australian Shepherds so much? ›

They worked with livestock and provided companionship for families while protecting them. Australian shepherds love working and being with their families. They're a very devoted breed and highly intelligent. Australian shepherds bond with their owners and family and take their role as guardians seriously.

What is Aussie Rage Syndrome? ›

The behavior associated with Rage Syndrome includes outbursts of aggression that are intense and at times unpredictable. These episodes also tend to be large dramatic responses relative to a seemingly benign situation. Affected dogs often freeze, stare, and may rapidly escalate to biting.

At what age do Aussies calm down? ›

At What Age Do Australian Shepherds Calm Down? An Australian Shepherd will always be a lively dog, but you may notice them calm slightly after two years of age when they mature. However, some may only quiet down once they reach old age.

What not to do with an Australian Shepherd? ›

Alone Time. Aussies are people-oriented dogs who tend to follow their family from room to room just to be near them. They require plenty of attention. Being left alone for too long may cause the intelligent, energetic Australian Shepherd to create her own fun—often through destructive behaviors or barking.

Do Australian Shepherds like to cuddle? ›

As you can see, the Australian Shepherd is a family-oriented dog that wants nothing more than to spend time with you and keep you happy. They show this love in several ways. One of these shows of affection is cuddling. If your Aussie loves to cuddle, embrace the affection.

Are Australian Shepherds good house dogs? ›

Yes! Like most dogs, Aussies (and Mini Aussies) are active and outdoorsy, but still best suited to indoor living. Medium-large-sized homes with gardens are best, but they can do well in smaller homes, too. Just so long as they get everything they need to be happy and healthy!

Which dog has highest IQ? ›

1. Border Collie. What Makes This Breed Smart: A remarkable capacity to quickly learn new words and commands. The border collie tops the list of smartest dogs, and it's no wonder.

Should I get a male or female Australian Shepherd? ›

If you're looking for a fun-loving, goofy dog that yearns for affection and attention, a male Australian Shepherd is a good fit. If you are more interested in a loving yet independent dog that does not mind spending time alone, a female might be a better fit.

Are Australian Shepherds high maintenance? ›

This high-energy, high-maintenance breed can be much more work than your average dog. As beautiful as their coats are, Australian Shepherds shed a ton. They have strong herding instincts; Australian Shepherds may try to “herd” other pets in the household or even their humans at times.

What are the pros and cons of an Australian Shepherd? ›

The biggest pro or con, depending on how active your lifestyle is, is that they require a lot of physical exercise and mental stimulation. Their fur also needs maintenance to prevent matting, particularly behind the ears. Besides that, they are very sweet and loving dogs.

Do Australian Shepherds not like to cuddle? ›

The truth is, most Aussies do enjoy a cuddle with their owner or close family member, but you will find some dogs of this breed that aren't that big of fans. It all depends on the dog itself, its individual personality, and its temperament.

Is Australian Shepherd good for beginners? ›

Aussies are generally eager to please and easy to train, making them excellent companions for families with children and other pets.

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Patricia Veum II

Last Updated:

Views: 6049

Rating: 4.3 / 5 (44 voted)

Reviews: 91% of readers found this page helpful

Author information

Name: Patricia Veum II

Birthday: 1994-12-16

Address: 2064 Little Summit, Goldieton, MS 97651-0862

Phone: +6873952696715

Job: Principal Officer

Hobby: Rafting, Cabaret, Candle making, Jigsaw puzzles, Inline skating, Magic, Graffiti

Introduction: My name is Patricia Veum II, I am a vast, combative, smiling, famous, inexpensive, zealous, sparkling person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.