De golden retriever is zachtaardig, gevoelig, kalm en evenwichtig. Hij is rustig en blaft zelden. Fijne eigenschappen die hem geschikt maken als blindengeleidehond, buddyhond of assistentiehond.
Uiterlijke kenmerken van de golden retriever
De golden retriever is een redelijk grote hond (schouderhoogte tussen de 51-56 cm) met een heel vriendelijke uitstraling.
- Hoofd: Mooi gevormde kop met lange snuit. Hangende oren, niet te groot.
- Lichaam: Krachtige en evenwichtige bouw, sterk en gespierd. Middellange staart.
- Vacht: Iets langere vacht, die golvend valt. Ondervacht die dicht is en waterafstotend. Vacht vergt wat verzorging.
- Kleuren: De golden retriever is goud- tot roomkleurig.
- Leeftijd: Een golden retriever wordt gemiddeld 12 jaar oud. De meeste geleidehonden gaan met pensioen als zij zo ongeveer 8 à 9 jaar oud zijn.
- Gewicht: Een gezond gewicht voor de golden retriever is tussen de 25-31,5 kg.
Karakter van de golden retriever
De golden retriever is een gehoorzame, werklustige hond. Hij heeft een rustig en gemoedelijk karakter en kan zich goed aanpassen. Ook is de hond vindingrijk en mensgericht. Dit ras kan echter soms wat voorzichtig zijn. De golden is een stabiele hond met een goed geheugen en een grote intelligentie. Hierdoor leert hij snel en makkelijk, wat gunstig is tijdens de opleiding tot hulphond.
Zeer vriendelijk
Net als de labrador heeft ook deze retriever een vriendelijke aard. Er zit weinig agressie in deze hond, hij blaft zelfs zelden. De golden retriever is wat zachtaardiger dan een labrador en daarmee moet men rekening houden bij zijn opvoeding. Hij is gevoelig voor stemverheffingen. De golden is tolerant en gaat daarom goed samen met kinderen. Het is dan ook een populaire familiehond.
Voorzichtig
De golden retriever kan wat voorzichtig zijn, waardoor zijn karakter iets minder onverschrokken is dan van de labrador retriever. Als de golden vriendelijk doch consequent wordt opgevoed en goed gesocialiseerd is, groeit hij uit tot een prettige, stabiele hond. Hij kan zich dan goed aanpassen aan nieuwe situaties en dus uitstekend mee op pad gaan met een baas die in een rolstoel zit, blind is of PTSS heeft. De puppypleeggezinnen van KNGF die goldenpups in huis krijgen, krijgen handvatten hoe zij deze jonge honden het beste kunnen begeleiden.
Goed te trainen met voer
Een golden retriever is goed te verleiden met lekkere hapjes. In combinatie met zijn grote werklust, leert deze hond snel en makkelijk. Tijdens de training tot geleidehond wordt dan ook gebruik gemaakt van kleine stukjes worst of smakelijke hondenbrokjes. Om te voorkomen dat de hond te zwaar wordt, wordt de beloning wel in mindering gebracht op zijn voeding.
Kinderen en golden retrievers
Ondanks dat de golden best een grote hond is, zijn kinderen over het algemeen dol op deze hond. Zijn vriendelijke uitstraling, rustige karakter en hoge tolerantiegrens zijn een ideale combinatie met kinderen. Toch geldt ook voor dit ras; laat hem nooit alleen met kleine kinderen.
Golden retriever houdt van water
De golden retriever is van oorsprong een jachthond die het geschoten wild voor zijn jager uit het water ophaalt. Deze hond houdt van zwemmen. Omdat het voor mensen met een visuele of motorische beperking niet altijd uitkomt dat hun hulphond een duik neemt – bijvoorbeeld omdat ze op weg zijn naar hun werk - leren onze honden tijdens hun opleiding dat ze niet zomaar het water in mogen gaan. Maar als de geleidehond naar zijn baas verhuist en deze het prima vindt dat zijn viervoeter zwemt tijdens het wandelen, dan is dat natuurlijk prima. De wat langere vacht van een golden vraagt wel extra aandacht als deze regelmatig nat wordt.
Beweging
De retriever is een actieve hond, die veel beweging nodig heeft. Daarom krijgen al onze honden – ook als zij later bij hun uiteindelijke baas zijn – altijd voldoende tijd en ruimte om dagelijks lekker te rennen en te spelen. Als de baas het goed vindt, is zwemmen ook een gezonde en fijne bezigheid voor de golden retriever (en voor zijn ‘broertje’ de labrador retriever).
KNGF en de golden retriever
KNGF Geleidehonden heeft veel ervaring met verschillende rassen. De eerste blindengeleidehond in Nederland was een Duitse herder. Omdat het opleiden van een geleidehond veel tijd en energie kost, is het belangrijk dat de uitval onder leerling-honden zo laag mogelijk is. Een geslaagde KNGF-hond heeft een goede werklust, gaat graag met de baas mee, schrikt niet snel en is gezond. Na alle ervaring is duidelijk geworden dat de golden retriever, de labrador retriever en de Duitse herder over de beste karaktereigenschappen en de juiste grootte beschikken voor de functie van hulphond.
Kruisingen met een golden retriever
Omdat deze 3 hondenrassen allemaal op hun eigen manier eigenschappen hebben die goed werken voor een geleidehond, heeft KNGF besloten haar eigen fokprogramma op te zetten met deze rashonden en kruisingen daartussen. Daarnaast helpt het kruisen van rassen om gezonde honden te fokken.
Golden retriever met een labrador retriever
Een kruising tussen een golden retriever en een labrador retriever heeft de rust van de golden, maar ook het stabiele en open karakter van de labrador. Verder beschikt deze kruising over de mensgerichtheid, de vriendelijkheid en het aanpassingsvermogen van beide rassen. De vacht van een kruising tussen een golden retriever en een labrador retriever is overwegend kortharig. De vachtkleur is meestal geel of zwart. Deze kruising heeft hangende oren.
Help jij mee?
Doe een donatie
KNGF ontvangt geen bijdrage van de overheid en is grotendeels afhankelijk van giften en donaties. Met jouw donatie kunnen we nu en in de toekomst honden blijven opleiden voor zulk waardevol werk.
Ik doe een donatie
Word een pleeggezin
Jaarlijks worden er ongeveer 200 KNGF-pups geboren. Voor deze pups zoeken we fijne gezinnen waar ze in huiselijke kring mogen opgroeien. Dat is een goede basis om ze te laten slagen als hulphond.
Ik wil meer weten
Sponsor een pup
Sponsor een pup en help mee aan onze missie. Dat kan al vanaf € 8,- per maand of eenmalig € 96,-. Via een online dagboek vol foto's, leuke verhalen en filmpjes volg je de avonturen van jouw pup.
Ik wil een pup sponsoren
Golden retriever met een Duitse herder
Een kruising tussen een golden retriever en een Duitse herder heeft de rust, de vriendelijkheid en het aanpassingsvermogen van de golden retriever, maar ook de baasgerichtheid en alertheid van de Duitse herder. De vacht van een kruising tussen een Duitse herder en een golden retriever kan kort- of half langharig zijn. De vachtkleur is zwart, wolfsgrauw of zwartbruin. Deze kruising heeft (half-)hangende oren en is middelgroot.
Oorsprong van de golden retriever
Waar komt de populaire golden retriever eigenlijk vandaan? De golden heeft vermoedelijk dezelfde achtergrond als de labrador en stamt dus af van de St. John’s hond uit Newfoundland, Canada. De St. John’s hond is gekruist met een gele flatcoated retriever en waterspaniëls uit Schotland en nog wat andere rassen. Het ras is verder ontwikkeld in Engeland. De zogenoemde Russian yellow retriever zou gekruist zijn met de bloedhond en hieruit zou de golden retriever ontstaan zijn.
De golden is pas later bekend geworden in Europa, zo in de jaren tachtig van de vorige eeuw. Toen werd de hond in raptempo populair als gezinshond, vanwege zijn vriendelijke en open karakter.
De golden retriever werd oorspronkelijk echter gefokt voor de jacht. De jager schoot bijvoorbeeld een watervogel, de retriever haalde de vogel op en bracht deze naar zijn baas. De golden moest dus goed kunnen samenwerken met z’n baas en ook graag iets doen voor hem of haar. Hier komt zijn grote wil om te werken vandaan. Omdat er vaak gejaagd werd in groepsverband en met andere honden, was het belangrijk dat de hond zich sociaal zou opstellen. Vandaag de dag is de golden dan ook een zeer vriendelijke hond, naar mens en dier.
Gezondheid van de golden retriever
Rashonden kunnen last hebben van erfelijke aandoeningen en ook bij de golden retriever komen erfelijke ziektes voor. Erfelijke ziektes die vaker voorkomen bij de golden zijn:
- Elleboogdysplasie (ED)
- Heupdysplasie (HD)
- Mastcytoom (huidtumor)
- Melanoom (huidtumor))
- Maligne Lymfoon (lymfeklierkanker)
- Weke delen sarcoom (wekedelentumor)
Omdat het voor KNGF Geleidehonden heel belangrijk is dat onze honden gezond zijn, fokt KNGF alleen met golden retrievers die vrij zijn van al deze erfelijke aandoeningen.