Rassen
Laatst bijgewerkt: 30 maart 2022
16
jun
De Golden Retriever, een zeer zorgzame enthousiaste hond die heel goed overweg kan met kinderen. Qua opvoeding ook een makkelijk ras. Ze zijn zachtaardig en aanhankelijk. Met andere honden gaat de Golden Retriever ook uitstekend samen. Wanneer deze hond genoeg beweging krijgt, is het een rustig beestje in huis. Het zijn jachthonden, zeer geschikte gezelschapsdieren en daarnaast worden ze veel ingezet als blindengeleidehonden.
Door onder andere goede voeding en voldoende beweging kan een Golden Retriever 12 tot 14 jaar oud worden. In dit artikel vind je belangrijke informatie over deze zachtaardige viervoeter.
Samenvatting Golden Retriever
Dit zijn de belangrijkste eigenschappen van de Golden Retriever.
KarakterAanhankelijk, enthousiast, vriendelijk, zachtaardig en zorgzaam.
Levensverwachting12 tot 14 jaar.
SchofthoogteReu: 56,0 tot 61,0 cm.Teef: 51,0 tot 56,0 cm.
GewichtReu: 29,0 tot 34,0 kg.Teef: 25,0 tot 29,0 kg.
VachtkleurGoud.
VachtlengteLang.
ActiviteitsniveauHoog.
Benodigde verzorgingGemiddeld.
Benodigde bewegingVeel.
TrainingsmoeilijkheidMakkelijk.
RasgroepRetrievers, spaniëls en waterhonden.
Inhoudsopgave
- Uiterlijke kenmerken
- Gedrag
- Verzorging
- Opvoeding
- Beweging
- Geschiedenis
1. Uiterlijke kenmerken
De Golden Retriever heeft halflange haren en een dubbele vacht (ondervacht en dekharen). De waterafstotende ondervacht bestaat uit wolhaartjes. Deze haartjes houden de lichaamstemperatuur van de hond op peil. Zijn vacht is glad tot golvend. De Golden Retriever kent verschillende vachtkleuren. Ze zijn er met een hele lichte vacht van bijna wit tot donkerbeige (soms tegen mahonie aan). Volwassen honden wegen rond de 30 kilogram. De schofthoogte?De hoogte vanaf de grond tot aan de bovenkant van de rug, gemeten bij de voorpoten.X van de reutjes is gemiddeld zo’n 58 centimeter en de gemiddelde schofthoogte van de teefjes ligt rond de 53 centimeter. De honden hebben een lang schouderblad, stevige botten en een schaargebit. Hun ogen zijn bruin en dit ras heeft hangende oren.
Aanbevolen door HondenPassie.nl
Het complete handboek voor de Golden Retriever
Heel veel bloed, zweet en tranen besparen? Leer van een expert hoe je de Golden Retriever het beste kunt opvoeden. Bouw vanaf het begin een hechte band op en heb jarenlang plezier van een correcte opvoeding. Inclusief praktische tips en oefeningen.
Meer informatie
2. Gedrag
De Golden Retriever is van oorsprong een jachthond. Zwemmen, apporteren en jagen doet hij dan ook graag. Wanneer je hond thuiskomt met een konijn of vogeltje in zijn bek, hoef je dan ook niet gek op te kijken. Sommige honden begraven deze (in de tuin) in een diepe kuil. De Golden Retriever is tevens intelligent, zachtaardig, actief maar ook een gevoelige hond. Zo houdt hij niet van schreeuwende baasjes of mensen om hem heen. Door hun intelligentie zijn ze heel geschikt als geleide- of hulphond. Het beschermingsinstinct van dit ras is nauwelijks ontwikkeld. Ben je opzoek naar een waakhond? Dan heeft het dus geen zin om een Golden Retriever aan te schaffen.
3. Verzorging
De Golden Retriever verliest dagelijks haar en in de rui periode neemt dit behoorlijk toe. Naast het borstelen van de vacht is ook regelmatig wassen van belang. Door het borstelen kun je haarklitten verwijderen. Mocht het met borstelen niet lukken dan kun je de klitten ook afknippen. Ook een teveel aan haren bij de gehoorgang en bij de voetzolen kunnen het beste weggeknipt worden. Let er wel op dat je hond niet helemaal getrimd wordt! Wanneer je zijn hele vacht verwijderd, blijft zijn lichaamstemperatuur namelijk slecht op peil.
Het is sterk aan te bevelen om een Golden Retriever van jongs af aan goede voeding met voldoende voedingsstoffen te geven. De overstap van moedermelk naar vaste voeding moet geleidelijk gebeuren. Voor puppy’s is er voeding die aangepast is aan hun leeftijd. Puppyvoeding bevat gewenste bouwstoffen zodat het lichaam van de Golden Retriever pup goed kan ontwikkelen. Niet alleen voor de groei is goede voeding cruciaal maar ook voor het spijsverteringsstelsel, de gewrichten en spieren is volwaardige voeding van belang.
Om de Retriever in goede gezondheid te houden is de juiste voeding van de volwassen hond ook erg belangrijk. De Golden Retrievers lopen bij te weinig beweging en onjuiste voeding een grote kans op overgewicht. Wanneer je gebruik maakt van droogvoer is het zaak dat je ook zorgt voor genoeg drinkwater voor de viervoeter.
4. Opvoeding
Het opvoeden van een Golden Retriever begint al van jongs af aan. Hier moet je in de puppyfase dan ook meteen mee starten. Wanneer dat niet gebeurt, kan je hond negatief gedrag gaan vertonen wat vervolgens weer afgeleerd moet worden. Het aanleren van gedrag gaat sneller en is makkelijker dan het afleren. Een goede opvoeding is zowel voor baasjes als voor de honden zelf van belang. Jouw hond ziet jou graag als zijn leider en vindt het fijn om te weten waar hij op kan rekenen. Voor baasjes is het uiteraard fijn als de viervoeter goed kan luisteren. De Golden Retriever is een intelligente hond en hij leert graag nieuwe dingen. Een belangrijk hulpmiddel tijdens de opvoeding is het complete handboek voor de Golden Retriever. Hierin vind je concrete tips en adviezen van een Golden Retriever expert.
Dé 12-delige musthave puppy checklist
Ben je van plan om binnenkort een puppy aan te schaffen? Wij kennen de valkuilen (helaas) maar al te goed. Laat je voornaam en e-mailadres hieronder achter en ontvang direct dé 12-delige musthave puppy checklist. Met deze checklist voorkom je nare praktijken en ben je verzekerd van een gelukkige en gezonde pup.
Door op de knop hierboven te klikken, bevestig je dat je onze privacyverklaring hebt gelezen.
De socialisatiefase van puppy’s vindt plaatst tussen de 8 en 12 weken. In deze periode is het belangrijk om je Golden Retriever de wereld te leren verkennen en ook kennis te maken met verschillende mensen en plekken. Hierdoor krijgt een puppy vertrouwen in zijn omgeving, in de mens en andere dieren. Wanneer je je puppy kennis laat maken met de wereld om hem heen en hem leert daarvoor geen angst te hebben is de kans op een sociale en niet angstige hond bijna gegarandeerd.
Op een goede manier communiceren en oefenen met een Golden Retriever is belangrijk. Stem en lichaamshouding zijn daarin van groot belang. Consequent zijn en kordaat optreden, zorgt voor een sociale hond. Als leider is het belangrijk dat je zelfverzekerd bent. Daardoor zal je hond ook beter luisteren. Qua oefenen is het niet slim om heel lang met hetzelfde bezig te zijn. Zorg voor afwisseling en veel geduld. Meerdere keren op een dag kort oefenen werkt beter dan langdurige oefensessies.
Bij het opvoeden van een Golden Retriever hoort natuurlijk ook het belonen en straffen. Wanneer je hond goed luistert en een commando goed heeft opgevolgd, beloon hem daar dan voor. Enthousiast reageren, je hond aaien of een hondenkoekje geven zijn opties om hem te belonen. Wanneer je hond ongewenst gedrag vertoond, is het belangrijk om dat te corrigeren. Hierbij is het van belang om meteen te reageren op het ongewenste gedrag. Alleen wanneer je tijdig reageert zal je hond daar ook wat van leren. Straf je je hond later, dan begrijpt hij niet waar de staf voor is. Schreeuwen is geen goede manier van straffen maar op een duidelijke toon je hond toespreken, bijvoorbeeld met ‘foei’, werkt het beste.
Aanbevolen door HondenPassie.nl
Het complete handboek voor de Golden Retriever
Heel veel bloed, zweet en tranen besparen? Leer van een expert hoe je de Golden Retriever het beste kunt opvoeden. Bouw vanaf het begin een hechte band op en heb jarenlang plezier van een correcte opvoeding. Inclusief praktische tips en oefeningen.
Meer informatie
5. Beweging
De Golden Retriever heeft veel beweging nodig. Ze vinden het dan ook erg fijn om een bal of stok (uit het water) voor hun baasje op te halen. Omdat de Retrievers beweeglijke en actieve dieren zijn helpen ze je ook graag bij tuinieren. Plantjes verpoten of een gat graven is voor hen geen probleem. Wanneer je deze manier van tuinieren niet zo waardeert, kun je een stuk tuin afzetten zodat hij daar kan spelen. Een volwassen Golden Retriever heeft minimaal een uur beweging per dag nodig. Een blokje om is dus niet voldoende. Lange wandelingen en spelen in het water vindt hij fantastisch en heeft hij nodig om zijn energie kwijt te kunnen en gezond te blijven.
6. Geschiedenis
De Golden Retriever schijnt afkomstig te zijn uit Schotland. Maar de meningen zijn verdeeld over zijn precieze afkomst. Wat wel vast staat is dat zijn voorouders van oudsher werden gebruikt als jachthond. Het opsporen van wild, deze aanwijzen en apporteren waren zijn voornaamste taken. “To retrieve” betekent “ophalen of apporteren” en was in de 19e eeuw een verzamelnaam voor alle hondenrassen die gebruikt werden voor de jacht. In 1913 kreeg de Golden Retriever officiële erkenning en werd hij geregistreerd als Yellow or Golden Retriever. Daarbij werd ook een rasstandaard opgesteld. Zo’n 10 jaar later is deze naam veranderd in zijn huidige rasnaam. Rond 1920 werden de eerste Golden Retrievers ook naar Nederland gebracht. Ze werden gebruikt voor de jacht en later werd er ook met ze gefokt.
Aanbevolen door HondenPassie.nl
Het complete handboek voor de Golden Retriever
Wij van HondenPassie.nl zijn dol op dit boek.
Omdat dit boek geschreven is door een expert, ga je alles leren over het gedrag, de opvoeding en de verzorging van de Golden Retriever.
Ook ontdek je hoe je de Golden Retriever het beste kunt trainen en hoe je een onwijs sterke band opbouwt.
Het boek zit boordevol praktische tips en oefeningen waarmee je direct aan de slag kunt gaan. Een musthave gids voor iedere Golden Retriever eigenaar.
Meer informatie